ruya tabiriwhm forumhosting
Mevcut resimler hastane ortamında çekilmiştir. Op.Dr. Alper Bayraktar muayenehane ortamında ameliyat gerçekleştirmemektedir.

MEME BÜYÜTME (AUGMENTASYON MAMOPLASTİ)

MEME BÜYÜTME

Meme Büyütme Ameliyatı nedir?

Meme büyütme ameliyatı, adından da kısmen anlaşılacağı gibi iki sebeple yapılır; küçük memelere hacim kazandırmak ve şekli düzgün olmayan memelere şekil kazandırmak.Bu amaca iki şekilde ulaşılabilir; kişinin kendi dokuları ile meme büyütme ya da silikon protez ile meme büyütme

Kişinin kendi dokuları ile meme büyütme ameliyatları denenmiş, ancak limitli sonuçlar vermiştir. Örneğin kişiden yağ dokusu alınarak memelerin kısmen büyütülmesi sağlanabilir. Ancak yağ dolgusu tamamen kalıcı bir yöntem değildir. Meme protezlerinde esas madde protezin dış yüzeyinde yer alan silikondur. İçindeki dolgu maddesi farklı olabilir. Her protezin kendine göre avantaj ve dezavantajları mevcuttur. Bunlar ameliyattan önce detaylı olarak konuşulmalı ve hangisinin kullanılacağına birlikte karar verilmelidir.

Silikon meme protezi (implantı) nedir?

Silikon içeren ürünler kozmetik sanayide ve tıpta başka amaçlarla da kullanılmaktadır. Meme protezleri, meme şeklinde hazırlanmış balona benzer yapılardır. Yuvarlak ve damla şeklinde (anatomik denilen) olanları mevcuttur. Kadının memesindeki duruma uygun olarak bunlardan biri seçilir. Balon kısmı silikondan yapılmıştır; vücuttaki dokulara uyum sağlaması için protezin yüzeyi pürtüklü olarak üretilmiştir. Balonun içini dolduran maddeler farkı olabilir.

Günümüzde kullanılan meme protezleri içeriklerine göre şöyle adlandırılabilir:

a. Dış yüzeyi silikon olan balonun içinde yine silikon orijinli jel vardır. Bunlar çeşitli boyutlarda kullanıma hazır halde üretilmiştir. ABD'lerinde FDA (Food and Drug Administration ) tarafından 2006 yılı kasım ayında tekrar FDA onayı almıştır.
b. Silikon balonun içi boştur. Serum fizyoljikle doldurulanlar (Saline-filIed) : Ameliyat esnasında halk arasında tuzlu su diye bilinen serum fizyolojik ile istenilen hacim elde edilinceye kadar doldurulur. Son zamanlarda kullanıma hazır şekilde olanlarının imal edildiği bildirilmiştir.
c. PVP: Aynı şekilde silikon balonun içi PVP (polyvinyl pyrrolidone povidon) adı verilen kimyasal madde ile doludur. Jel kıvamında ve kullanıma hazır haldedir . Üretici firma tarafından piyasadan çekildiği bildirilmiştir.
d. Soya Yağı: Silikon balonun içi soya yağı ile doldurulmuş, kullanıma hazır protezlerdir. Kullanım alanı henüz yenidir. Uzun dönem sonuçları hakkında fazla bilgi yoktur.

Ameliyat öncesi bilmeniz gerekenler

Protez konulacak hasta 40 yaş üzerinde ise ameliyattan önce mamografi ve gerekirse ultrasonografi adı verilen radyolojik tetkikler yapılır. Her ameliyatın genel veya kendine özel riskleri vardır. Meme bölgesinde ödem ve ağrı ameliyat sonrası görülen yakınmalardır. Ameliyata bağlı kanama ve enfeksiyon nadir görülen durumlardır. Bazı hastalar ameliyattan sonra meme başlarında artan veya azalan duyarlılıktan ya da kesi çevresinde hissizlikten şikayet ederler. Bu genellikle geçicidir.

Meme büyütme ameliyatında, memenin büyütülmesi vücut için yabancı bir madde ile sağlanabildiğinden, proteze ait sorunlar olabilir. Protez çevresinde kapsül adı verilen bir zarın gelişmesine bağlı sertleşme ve daralmalar olabilir. İnce zar herhangi bir probleme yol açmaz, orta kalınlıkta bir zar oluşması halinde memelerde hafif bir sertlik ve meme tabanında belirginlik fark edilebilir. Nadir durumlarda vücut bu yabancı maddeyi kabul etmeyebilir, protez etrafında kalın bir zar oluşturup (kapsül), sıkıştırıp hapsetmeğe bazen de vücut dışına atmağa çalışır. Kalın kapsül oluşması halinde memelerde sertlik ve bazen asimetri görülebilir. Hafif ve orta kapsüler kontraktür durumunda, protez etrafındaki kapsülün giderilmesi için dıştan masaj ve gereğinde ek ameliyatlar yapılabilir Ağır kapsül kontraktürü ortaya çıktığında protezi çıkarmaktan başka seçenek yoktur.
Silikon protezlerin dış yüzeyi çok ince olmakla birlikte dış darbelere oldukça dayanıklıdır. Normal ve orta dereceli masajlar zarar vermez. Kişi ameliyattan 2 ay sonra yüzü koyun yatabilir. Protezin yırtılması nadir bir durumdur, araç içi trafik kazalarında olduğu gibi sıkışmalarla, yüksekten düşmelerle ve delici alet yaralanmaları ile ortaya çıkabilir.
Protez konmuş memelerde daha sonra yapılacak mamografi ve cerrahi muayene problem oluşturmaz. Protez mamografide bir boşluk olarak görülür.
Silikon meme protezli bir memede kanser gelişmesi riski artmaz, normal meme dokusu ile aynıdır. Böyle bir durum oluştuğunda protezli memede de kansere yönelik ameliyat ve diğer tedavi şekilleri standartlar doğrultusunda uygulanır. Meme büyütme ameliyatına karar vermeden önce, sizi rahatsız eden kusurunuzu ve ameliyattan beklentinizi açıkça doktorunuza söylemeniz, seçilecek protezi, protezin hangi kesiden konacağını, anestezi tipini, ameliyatın erken ve geç sonuçlarını tartışmanız gereklidir.

Ameliyat

Ameliyat genel anestezi ile hastane koşullarında ameliyathanede yapılır.1-2 saat sürer. Protezin konabilmesi için 4-5 cm lik bir iz açılır. Bu izin yerleşimi şunlardan biri olabilir:

Meme altı kıvrımı (Submammarian)
Meme baş alt kısmı (Sirkumareolar)
Koltukaltı (aksiller)

Son zamanlarda göbek çevresinden girilerek endoskopik olarak protez konabilmektedir. Ancak bu yöntem henüz yaygın olarak kabul görmemiştir. Giriş yeri neresi olursa olsun bir iz kalacaktır. Bunlar başlangıçta belirgin, zamanla belli belirsiz hale gelen izlerdir. Protez hastanın meme yapısına göre meme dokusu arkasına yada göğüs kasının (pektoral) arkasına yerleştirilebilir. Her uygulamanın da avantaj ve dezavantajları vardır, bu ayrıntı da ameliyattan önce değerlendirilmelidir.

Ameliyat sonrası Ağrı

Ameliyat Sonrası Ağrı aslında hem ameliyattan sonra olur. Ama genel anestezi altında yapılan ameliyatlarda zaten ameliyat süresince ağrının olması mevzu bahis değildir. Ameliyattan sonra bir miktar ağrı olur. Onu da şöyle kategorize edebiliriz: Kas altına konulan protezlerle, kas üstüne konulan protezlerde ağrı açısından fark vardır. Yani kas altına konulduğunda biraz daha fazla olabilir bu ağrı. Ama bahsettiğimiz ağrıların hepsi basit ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilecek ağrılardır. Her ameliyatta olduğu gibi bu ameliyatlardan sonra da ağızdan alınacak ağrı kesiciler veriyoruz ve o ağrı kesiciler bu ağrıyı kontrol altına alıyor. Zaten ağrı olacaksa da genellikle ilk 3 gün hastayı belki rahatsız edebilir. Bu dönemde ağrı kesici kullanması yeterli olur.

Ameliyat ile ilgili muhtemel sorunlar

Her ameliyat istenmeyen bazı durumlar ile sonuçlanabilir. Bu ihtimalleri doktorunuzla konuşmanızda yarar vardır. Doktorunuz tüm bu riskleri içeren bilgi ve onam içerikli metni sizinle paylaşacak ve ameliyat onayınızı alacaktır. Doktorunuz size bu risklerden bahsettiği zaman teker teker hepsini tartışmalısınız.

AMELİYATIN KARNESİ:

Anestezi şekli: Genel.

Ameliyat nerede yapılmalı: Donanımlı bir hastane ameliyathanesinde.

Ameliyat süresi: 2-2,5 saat.

Hastanede yatış süresi: Aynı gün/1 gün sonra taburcu olunabilir.

Ameliyat sonrası ağrı – sıkıntı: Ağrı olacaksa da genellikle ilk 3 gün hastayı belki rahatsız edebilir. Bu dönemde ağrı kesici kullanması yeterli olur.

Şişme, morarma: 3-6 gün arasında, orta derecede

Pansuman: 2 günde tamamen çıkarılır

Sutyen: 6 hafta yumuşak sprocu sutyeni kullanılır
Dikişler: Alınması gereken dikiş yok

Ne zaman işe dönülebilir: 3–7 gün.

Spor: 2 hafta sonra uzun yürüyüşler, 4 hafta sonra koşuya başlanabilir. Kolların kullanıldığı fitness, tenis gibi sporlara 6-8. haftadan sonra başlanabilir.

Son şekil: Genellikle bir iki ay göğüsler olduğundan %30 daha büyük dururlar. Bunun sebebi cerrahi şişliklerdir. Bunların geçmesi ve memenin tam şeklini alması üçüncü ay civarında olur.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

Aesthetic Bursa Estetik Çekirge Cad. (INTAM) No:105/B




Telefon: (224) 233 57 00




Online Randevu Almak için tıklayınız.

Online Randevu





Yeniliklerimizden ilk önce siz haberdar olun.
E-posta adresinizi sistemimize kaydedin.Her kampanya hakkında bilgi sahibi olun.

MERAK ETTİKLERİNİZ

Estetik Plastik Cerrahi ile ilgili merak ettiklerinizi bize sorabilirsiniz...
Tıklayın

 

İLETİŞİM BİLGİLERİ

Aesthetic Bursa Estetik
Çekirge Cad. (INTAM) No:105/B

Telefon: (224) 233 57 00
Fax: (224) 233 57 00

E-Mail